Microplantele pot fi situate în categoria „alimentelor minune” datorită concentrației de minerale și antioxidanți care o întrec cu mult pe cea din plantele mature. În perioada sezonului rece și a primăverii atunci când legumele și verdeața de la tarabe încă sunt sărăcăcioase în nutrimente, dar și inaccesibile după preț, microplantele ar putea fi o soluție potrivită pentru a reduce astenia și carențele nutriționale.
Îți povestim în continuare ce sunt microplantele, cum le poți crește acasă, dar și care sunt motivele din care urmează să le introduci în meniul zilnic.
Ce sunt microplantele?
Pornind de la denumire, microplantele reprezintă plante fragede cu o înălțime maximă de 2,5-7,5 cm.
Important: microplantele, în ciclul său de creștere, se situează între germeni și plantele tinere, pe care le putem găsi în magazine cu denumirea de „baby” (de ex. baby spanac).
Germeni, microplante și baby-verdeață: care este diferența?
Odată plasată în condiții favorabile pentru creșterea și dezvoltarea unei noi plante, sămânța parcurge mai multe etape:
2-4 zile: apar germenii, trăsătura distinctivă a cărora este prezența unei tulpini subțiri, dar lipsa frunzelor;
7-10 zile: titlul de microplantă, oferit odată cu apariția primelor frunzulițe;
2-3 săptămâni: planta este considerată „baby”, deoarece are frunzele mai mari, dar încă insuficient de dezvoltate pentru a fi considerată matură;
1-2 luni: oferirea titlului de plantă matură, cu frunzele maximal dezvoltate.
Astfel, diferența dintre germeni, microplante, verdeața „baby” și cea matură este doar timpul de cultivare al plantei.
Cel mai frecvent, sunt cultivate microplantele de conopidă, broccoli, varză, ridiche, rucola, ridiche daikon, coriandru, floarea soarelui, țelină, fenicul, usturoi, praz, amaranth, quinoa, mărar, morcov, pepene galben, castravete, dovleac, orez, secară, porumb, năut, linte sau grâu.
Care sunt beneficiile consumului de microplante?
Microplantele sunt bogate în nutrimente precum potasiul, fierul, zincul, magneziul, cuprul, vitamina A, C și acidul folic. Conform unor studii, concentrația acestora în microplante poate fi de 9 ori mai mare decât în plantele adulte. În plus, plantele fragede conțin o varietate mai mare de antioxidanți, cei mai puternici dintre care sunt polifenolii.
Un studiu din 2012 a depistat că cele mai bogate în nutrimente sunt microplantele de varză roșie, ridiche daikon verde, coriandru și amaranth.
Cum poți cultiva microplantele în condiții casnice?
Microplantele pot fi crescute cu ușurință, deoarece nu necesită mult timp, echipament și efort. O poți face anul împrejur, atât în casă, cât și în afara ei.
Pentru aceasta vei avea nevoie de: semințe calitative, un mediu de creștere care include un container plin cu sol fertil sau un covoraș pentru creștere de unică folosință, lumină bună pentru minim 12-16 ore pe zi.
Iată etapele pe care urmează să le parcurgi:
– Umple containerul cu sol fertil, dar nu îl compresa prea tare. Umezește-l cu apă.
– Presară semințele pe sol cât mai uniform posibil. Toarnă puțină apă peste ele și acoperă containerul cu un capac de plastic.
– Verifică tava zilnic și pulverizează apă peste semințe pentru a le menține umede.
– La câteva zile după ce semințele au germinat, îndepărtează capacul pentru a expune plantele razelor solare. Udă-le zilnic. După 7-10 zile acestea vor fi gata pentru recoltare.
Important: după ce le-ai recoltat prin tăierea tulpinilor cu foarfeca, plantele nu vor crește la loc. Respectiv, va fi nevoie să plantezi alte semințe.
Cum poți include microplantele în dieta zilnică?
Printre cele mai răspândite metode de a include microplantele în dietă se numără salatele, sandwich-urile, pizza, supele, omletele, risotto sau oricare alte bucate calde.
Savurează gustul, textura, aroma și beneficiile microplantelor crescute chiar în casa ta în fiecare zi.
Fii atent la alegerea ta!
Șefa secției Sănătatea nutrițională și a copiilor, trainer, nutriționistă, doctorandă în anul III la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
site: www.prosanatate.md
e-mail: maria-victoria.racu@ansp.gov.md
tel: 022574586, 079391280