Cancerul de col uterin este al doilea cel mai frecvent cancer după cancerul de sân care afectează femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani în Uniunea Europeană. În fiecare an, în UE, cancerul de col uterin afectează în jur de 33 000 de femei și provoacă în jur de 15 000 de decese.
Cancerul de col uterin este provocat, în general, de anumite tipuri de Papiloma Virus Uman (HPV). Diferite studii au detectat prezența acestui virus în peste 90% din cazurile de cancer de col uterin.
Infecția cu papilomavirusul uman (HPV) este o infecție virală care se transmite în principal pe cale sexuală prin contact direct cu o persoană infectată. Aceasta reprezintă cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală din lume.
În acest moment sunt cunoscute peste 100 de tipuri de virusuri HPV. Aproximativ 40 dintre acestea pot infecta organele genitale. Cel puțin 14 tipuri de HPV sunt clasificate drept unele cu risc mare pentru apariția cancerului, de exemplu cel cervical la femei. Totodată, tipurile HPV cu „risc mare” pot cauza și cancere anale, genitale și unele cancere ale capului și gâtului la femei și bărbați. Tipurile HPV cu „risc mic” pot cauza veruci genitale și anale.
În 2020, aproximativ 604 000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin în întreaga lume și aproximativ 342 000 de femei au murit din cauza acestei boli. Rate ridicate de incidență și de mortalitate ale cancerului de col uterin apar în principal (~90% pentru ambele) în țările cu venituri mici și mijlocii.
În Republica Moldova, în acest moment, sunt la evidență 4182 paciente afectate de cancer al colului uterin, ceea ce constituie 227,1 la 100 mii populație feminină. Anual sunt înregistrate în jur de 300 cazuri noi, respectiv 17,1 la 100 mii populație feminină. Dintre acestea, 47% sunt cazuri depistate în stadiul precoce (stadiul I și II), pacientele urmând tratament specific.
Vârsta femeilor la care cancerul de col uterin este depistat cel mai des este între 40-45 de ani și 50-60 de ani. Cu regret, anual, din cauza acestei maladii decedează în jur de 160 femei.
Astăzi există vaccinuri care protejează împotriva tipurilor HPV cu risc mare, iar programele de screening pot detecta semne de boală într-un stadiu incipient, permițând un tratament și un management eficient al afecțiunii. Aceasta înseamnă că acest tip de cancer ar trebui să fie unul dintre cel mai frecvent prevenite și tratate.
La Adunarea Mondială a Sănătății din mai 2018 Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a făcut un apel global la acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin. Drept urmare, în noiembrie 2020, OMS a lansat oficial Strategia globală de accelerare a eliminării cancerului de col uterin. Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului de comun cu OMS au dezvoltat ghiduri actualizate pentru screening-ul și tratamentul leziunilor pre-canceroase de col uterin, cele mai bune practici de implementare a programelor naționale. Ghidurile includ recomandări pentru populația generală, precum și pentru femeile care trăiesc cu HIV/SIDA.
Una din trei femei nu participă la screening-ul de col uterin și este momentul să schimbăm această stare a lucrurilor. Cu toate acestea, prevenirea cancerului de col uterin nu se oprește la screening.
Pentru a elimina cancerul de col uterin ca problemă de sănătate publică, toate țările trebuie să atingă și să mențină o rată de incidență de mai puțin de 4 cazuri noi de cancer de col uterin la 100 000 de femei pe an. Atingerea acestui obiectiv se bazează pe trei piloni cheie și pe țintele corespunzătoare:
- Vaccinarea: 90% dintre fete complet vaccinate cu vaccinul HPV până la vârsta de 15 ani;
- Screening: 70% dintre femei depistate folosind un test de înaltă performanță până la vârsta de 35 de ani și repetat până la vârsta de 45 de ani;
- Tratament: 90% dintre femei cu pre-cancer tratate și 90% dintre femei cu cancer invaziv gestionate.
Eliminarea cancerului de col uterin
Astăzi avem oportunitatea reală, cunoștințe și capacitatea de a salva zeci de milioane de vieți de cancerul de col uterin – una dintre cele mai bine prevenite și vindecabile forme de cancer.
Cu toate acestea, realitatea este că o femeie are mai multe șanse să moară de cancer de col uterin pur și simplu din cauza statutului ei economic și a țării în care locuiește. Prevenirea, screening-ul și gestionarea eficientă a cancerului de col uterin sunt disponibile, dar nu tuturor.
Nu mai putem ignora cancerul de col uterin ca o problemă de sănătate globală și nici nu putem continua să trecem cu vederea decesele care apar din cauza inegalităților socioeconomice și a stigmatizării. Tolerarea acestor inechități sistemice ar fi una dintre cele mai grave infracțiuni împotriva drepturilor fundamentale ale tuturor fetelor și femeilor.
În întreaga lume, la fiecare două minute o femeie moare din cauza cancerului decol uterin. Fără acțiune, decesele cauzate de cancerul de col uterin vor crește aproape sigur cu încă 50% până în 2030. Totodată, 9 din 10 decese au loc în țările cu venituri mici și mijlocii.
În țările cu venituri mari fetele au posibilitatea de a fi vaccinate împotriva papilomavirusului uman (HPV), iar femeile sunt testate și tratate precoce împotriva leziunilor precanceroase – două măsuri importante de prevenire a cancerului de col uterin.
Drept urmare, până la 80% dintre cancerele de col uterin pot fi prevenite. În schimb, există un acces limitat la prevenire și depistare precoce în țările cu venituri mici sau mijlocii. Cu toate acestea, chiar și cu programe de screening în vigoare, 55% din țările cu venituri mici nu au acces la servicii de radioterapie și chirurgie, care sunt esențiale în tratarea cu succes a cancerului de col uterin.
Există, de asemenea, inechități în cadrul țărilor, determinate de discriminarea de gen și de sărăcie. În plus, femeile și fetele care trăiesc în zone îndepărtate, precum și refugiații, imigranții, populațiile indigene și alte grupuri vulnerabile se confruntă cu bariere considerabile în accesul la serviciile de asistență medicală. Trebuie să ne asigurăm că aceleași servicii de salvare sunt disponibile pentru toate fetele și femeile.
Măsuri de prevenire și control pentru papiloma virusul uman
- Trei vaccinuri profilactice HPV au primit licență de utilizare în Europa, un vaccin bivalent, un vaccin cvatravalent și un vaccin cu nouă valenți, în funcție de numărul de tipuri de HPV pe care le previn.
- Toate vaccinurile autorizate conțin antigeni care oferă protecție împotriva afecțiunilor cauzate de HPV tipurile 16 și 18 și s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea a mai mult de 90% din leziunile precanceroase asociate cu aceste două tipuri de virusuri.
- Vaccinul cu nouă valenți previne mai mult de 90% din leziunile precanceroase asociate cu tipurile HPV 31, 33, 45, 52 și 58.
- Vaccinurile HPV sunt administrate în regim de două doze pe o perioadă de șase luni pentru vârsta de 9 până la 15 ani și în trei doze persoanelor cu vârsta de 16 ani sau mai mult.
- Medic igienist, specialistă în promovarea sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- site: www.prosanatate.md
- e-mail: viorica.prisacari@ansp.gov.md
- tel: 022574683, 069424747