Planta ambrozia, specia Ambrosia artemisiifolia este o plată anuală cu tulpini puternic ramificate care ating înălţimea 50–100 cm, iar la maturitate poate avea înălţimea de 2 metri. Ambrozia este o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condiţiile climatice nefavorabile, rezistentă la secetă şi arşiţa, preferă solurile nisipoase, mai puţin fertile, uşor alcaline, fapt ce o plasează în categoria plantelor dominante, comparativ cu culturile agricole şi alte buruieni.
Impactul asupra sănătății populației
Polenul de ambrozie este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătăţii publice, declanșând diferite stări alergice, inclusiv:
- afectarea mucoasei nasului și a ochilor (rinoconjuctivită), manifestată prin strănut, pruritul în zona nasului și al ochilor, înroșirea și edemul mucoaselor, lăcrimare;
- accese de astm bronșic cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie șuierătoare;
- afectarea pielii cu leziuni de urticarie (mâncărime) şi edem dureros al ţesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele în jurul gurii, nasului, ochiului, zona genitală şi extremităţi;
- şoc anafilactic – cea mai severă reacţie alergică, cu debut brusc, neaşteptat, tablou clinic deseori dramatic, care poate duce la deces, dacă nu se întreprind măsuri de intervenţie medicală urgentă.
Persoanele alergice trebuie să evite sau să reducă timpul plimbărilor în parc sau pădure, să se spele frecvent pe față și mâini, să-și schimbe hainele de la plimbare, să poarte măști la necesitate. Iar în caz de agravare a stării de sănătate, să se adreseze de urgenţă după asistenţă medicală.
Ambrozia poate fi distrusă prin aplicarea diferitor metode, inclusiv:
- Mecanice (discuire, cosire, smulgerea manuală, etc.). Se impune tăierea cât mai joasă a plantei (de la suprafaţa solului), de 4-5 ori în perioada de vegetaţie, pentru prevenirea formării noilor inflorescenţe, până la eradicarea totală a buruienii.
- Chimice – aplicarea erbicidelor în fazele inițiale de dezvoltare a plantei (se vor utiliza produse de uz fitosanitar omologate şi incluse în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor).
Important: Aplicarea erbicidelor se coordonează cu specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.
Responsabilitățile autorităților: |
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării regionale și a Mediului:
– identificarea terenurile infestate cu buruiana ambrozia
– realizarea acțiunilor de nimicire și combatere
– aplicarea sancțiunilor privind nerespectarea cerințelor
– realizarea acțiunilor de comunicare și informare a autorităților
Autoritățile Publice Locale:
- realizarea măsurilor de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia în spațiile publice, teritoriile adiacente întreprinderilor de stat și celor private, cât și în sectoarele particulare din teritoriu deservit;
- mobilizarea societății
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor:
- coordonarea lucrărilor de aplicare a erbicidelor omologate şi incluse în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor;
- instruirea autorităților și a populației privind utilizarea erbicidelor
Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale
- sensibilizarea autorităților privind riscul pentru sănătatea publică a ambroziei;
- organizarea acțiunilor de comunicare, informare şi conştientizare a populației;
- controlul, în limita competenței funcționale a subiecților pasibili controlului de stat în sănătatea publică, responsabili de gestionarea terenurilor în combaterea buruienii ambrozia
- diagnosticarea și tratamentul persoanelor alergice
Care sunt sancţiunile?
Conform Codului contravenţional nr. 218/2008, se prevăd următoarele sancţiuni:
Art. 117, (3) Neîndeplinirea obligaţiei de combatere şi prevenire a răspândirii buruienilor pe terenuri (cu excepţia terenurilor cu destinaţie agricolă) se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei fizice şi amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
Art. 405. Neîndeplinirea obligaţiei de combatere şi prevenire a răspândirii buruienilor pe terenurile cu destinaţie agricolă se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
Unitatea convenţională constituie 50 lei.
Șefa direcției promovarea sănătății în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică,
tel de serviciu: 022 574 683