Mișcarea este un cuvânt cheie în prevenirea și tratamentul bolilor nontransmisibile și în formarea unui stil de viață sănătos.
În prezent, sedentarismul este al patrulea factor de risc printre cauzele mortalității în lume. Oamenii se mișcă tot mai puțin și asta are un impact semnificativ asupra răspândirii bolilor cardiovasculare, a obezității, a diabetului de tip 2, precum și a bolilor sistemului musculo-scheletic. La rândul său, incidența maladiilor enumerate duce la creșterea cheltuielilor guvernamentale pentru îngrijirea sănătății și reduce atât speranța medie de viață a populației, cât și numărul de ani trăiți sănătoși.
Cheltuielile economice asociate cu inactivitatea fizică sunt împărțite în două categorii. Prima categorie include costurile de pe urma achiziționării medicamentelor, vizitelor la un medic, procedurilor medicale etc. A doua categorie includ pierderile economice legate de reducerea productivității muncii, absența de la locul de muncă din cauza bolii sau invalidității și decesele precoce.
Activitatea fizică nu este doar sport
Dacă sportul este o activitate fizică care amintește de un joc și are la baza concurența, atunci activitatea fizică este orice mișcare efectuată datorită mușchilor scheletici care consumă energie. Activitatea fizică include, printre altele, mersul pe jos, jocurile active, dar și antrenamentele, ocupația conștientă cu sportul.
Pentru fortificarea sănătății, un adult are nevoie de cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată, a câte cinci ori pe săptămână. O sesiune de activitate fizică trebuie să dureze nu mai puțin de 30 de minute, în rezultatul căruia să apară transpirația ușoară și încălzirea pielii.
Pentru a consuma eficient energia și a întări sistemul cardiovascular, este recomandat antrenamentul aerob (numit și antrenament de rezistență ori anduranță). Antrenamentul aerob este o activitate în care mușchii primesc energia necesară datorită „arderii” grăsimii și a carbohidraților în celulele musculare.
Printre antrenamentele aerobe se numără: înotul, ciclismul, alergarea la intensitate moderată, schiurile ori schiurile pe role, călăria, aqua aerobica, mersul nordic, patinajul pe gheață. Din activitățile obișnuite aerobe am putea enumera: mersul pe jos, spălarea ferestrelor, curățenia în casă, rânitul zăpezii sau măturatul frunzelor, jocuri în aer liber cu copilul, urcatul si coborâtul scărilor, dansurile. Pentru ca aceste activități să fortifice sănătatea, trebuie să vă angajați să le executați într-un ritm moderat timp de cel puțin zece minute. Exercițiul aerobic este unul din cele mai bune si in același timp simple lucruri pe care le puteți face pentru sănătatea proprie și a celor dragi. Trebuie să efectuați exerciții aerobe, de minim cinci ori pe săptămână, a câte cel puțin o jumătate de oră per sesiune.
Vârsta și mișcarea
La orice vârstă oamenii au nevoie de mișcare. Copiii și adolescenții vor să se miște. Ei au nevoie de mișcare pentru a-și dezvolta oasele, mușchi și inima. Starea de sănătate bună dobândită prin mișcare în copilărie și adolescență va fi menținută pe tot parcursul vieții, iar obiceiul și pasiunea pentru mișcare îi ajută fiind adulți să-și susțină activitatea fizică, chiar și atunci când sunt ocupați. Odată cu îmbătrânirea, metabolismul încetinește, mușchii încep să se atrofieze. E un proces natural. Dar această stare de lucruri nu este neapărat tragică, dacă mișcarea este o obișnuință. Studiile au demonstrat că vârstnicii care practică activitatea fizică se deosebesc de semenii săi considerabil, ei au o stare de sănătate cu mult mai bună și se descurcă mai ușor în viață.
Pentru ca mișcarea să devină un stil de viață și pentru a afla mai multe informații despre activitatea fizică, în viitorul apropiat, vom elabora o pagină web pe acest portal pentru ca să treceți niște teste interesante și să găsiți care este activitatea fizică care vă convine.
Comunicatoare în sănătate, la proiectul moldo-elvețian „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”
site: www.viatasan.md
e-mail: lilia.onea@viatasan.md
tel: 078999208