Protecția solară – ce trebuie să cunoști ca să-ți  protejezi pielea cu adevărat                                                                                                          

Radiaţia UV în cantităţi mici este benefică pentru sănătate şi joacă un rol important în producerea de vitamina D. Un aport adecvat de vitamina D este esenţial pentru starea de bine, deoarece aceasta este necesară pentru sănătatea oaselor, articulaţiilor, funcţiei musculare şi neurologice.

Totuşi expunerea excesivă la radiaţia UV este asociată cu diferite tipuri de cancer de piele, arsuri ale pielii, îmbătrânire accelerată a pielii, cataractă şi boli ale ochilor (fotokeratite și fotocojunctivite). Există de asemenea dovezi că radiaţia UV afectează funcția sistemului imunitar. Legătura dintre expunerea la soare şi cancerele de piele a fost descoperită abia în anul 1956. Chiar și atunci când stai la umbră sau când ești în apă nu ești protejat, 80% din razele UV trec prin nori și ceață, iar 50% din expunerea la UVA provine de la lumina reflectată de la apă.

Efectele expunerii la UV                                                                                                                  
Cel mai cunoscut efect acut al expunerii excesive la UV este eritemul – cunoscuta înroșire a pielii numită arsură solară. Majoritatea oamenilor se vor bronza datorită stimulării de căte UV a producției de melanină, care are loc în câteva zile după expunere. Un alt efect adaptativ, mai puțin evident, este îngroșarea straturilor externe ale pielii, care atenuează penetrarea UV în straturile mai profunde ale dermei. Ambele modificări sunt un semn de deteriorare. Susceptibilitatea la deteriorarea pielii depinde de tipul de piele. Persoanele cu pielea mai deschisă vor fi mai predispuse la arsuri solare sau eritem decât persoanele cu pielea mai închisă la culoare.                                                     
Expunerea cronică la radiațiile UV provoacă de asemenea o serie de modificări degenerative ale celulelor, țesutului fibros și vaselor de sânge ale pielii. Acestea includ pistruii, nevii și lentiginile – zone pigmentate ale pielii și pigmentarea maro difuză. Radiațiile UV accelerează îmbătrânirea pielii, iar pierderea treptată a elasticității pielii are ca rezultat riduri și piele uscată, aspră. Cunoscând toate acesea, înțeleem cât de importantă ese aplicarea unei strategii complete de protecție solară pentru a proteja pielea împotriva daunelor solare și a cancerului de piele. Crema de protecție solară este o parte importantă a acestei strategii, dar nu este suficientă pentru a vă menține în siguranță la soare. Când este utilizată conform instrucțiunilor, crema de protecție solară poate reduce riscul de cancer de și precancer de piele. Studiile demonstrează că utilizarea zilnică a cremei solare SPF 15 conform instrucțiunilor, poate reduce riscul de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase aproximativ cu 40% și poate reduce riscul de melanom cu 50%. De asemenea ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii cauzate de soare, inclusiv pierderea tonusului și apariția petelor de vârstă.

Cine ar trebui să folosească protecție solară și ce tip ar trebui să folosești?

Răspunsul scurt este: toată lumea! Bărbații, femeile și copiii cu vârsta peste 6 luni ar trebui să folosească protecție solară în fiecare zi. Pielea este deteriorată de expunerea la soare de-a lungul vieții, indiferent dacă vă ardeți sau nu.

Cu atâtea opțiuni, cum alegi o protecție solară potrivită pentru fiecare? Skin Cancer Foundation consideră că cea mai bună protecție solară este cea pe care este cel mai probabil să o utilizați, atâta timp cât oferă protecție sigură și eficientă și are un spectru larg, cu un SPF 30 sau mai mare.

Crema de protecție solară include ingrediente active care nu permit radiațiilor UV  solare să ajungă la piele:                                                                                                  
– ingredientele fizice (minerale, inclusiv mineralele dioxid de titan și oxid de zinc) reflectă și împrăștie razele, ca un scut, înainte ca acestea să penetreze pielea.               
– ingredientele chimice (cum ar fi avobenzona și octisalatul) absorb razele UV precum un burete, înainte ca acestea să poată deteriora pielea.

Cât de sigure sun cremele de protecție solară?

Atât cremele de protecție solară cu ingrediente fizice în componență cât și cele cu ingrediente chimice de protecție solară au fost testate ca fiind sigure și eficiente. De fapt, multe produse de protecție solară disponibile astăzi combină ambele tipuri de ingrediente. Toate ingredientele active din cremele solare sunt derivate chimic. Unii oameni se pot crede despre cremele solare fizice că sunt mai „naturale” sau chiar „organice”, dar sunt de fapt compuși minerali anorganici. Cremele de protecție solară pe care mulți le numesc „chimice” sunt de fapt „filtre organice UV”.

Ce înseamnă SPF?

SPF înseamnă factor de protecție solară.
Cifra de pe cutia cu cremă vorbește despre cât timp ar dura pentru ca razele UVB ale soarelui să vă înroșiască pielea, dacă aplicați crema de protecție solară exact așa cum este indicat, în comparație cu perioada de timp fără protecție solară. Așadar, dacă spre exemplu folosiți corect un produs cu SPF 30, ar dura de 30 de ori mai mult timp pentru ca pielea să se înroșească versus dacă nu folosiți crema protecție.

Cum alegem factorul SPF

Dacă vă aflați în interior cea mai mare parte a zilei, cu intervale scurte la soare, puteți utiliza o protecție solară sau un produs cosmetic cu un SPF 30 – ideal pentru fiecare zi și expunere ocazională. Dacă petreceți mult timp în aer liber, mai ales când soarele este cel mai puternic, aveți nevoie de o protecție solară SPF 50 sau mai mare, rezistentă la apă, necesar pentru activități extinse în aer liber, inclusiv alergare la distanță, drumeții, înot și sporturi în aer liber. SPF 50 este o necesitate vitală și dacă lucrați în aer liber. Nicio protecție solară nu este rezistentă la apă, toate se spală în cele din urmă. Cremele de protecție solară etichetate ca rezistente la apă sunt testate pentru a fi eficiente până la 40 de minute de înot, iar cremele solare foarte rezistente la apă rămân eficiente până la 80 de minute de aflare în apă. Totodată, indiferent de SPF, reaplicarea cremei la fiecare două ore este esențială și de asemenea, reaplicarea imediat după înot sau transpirație excesivă.

În trecut, majoritatea cremelor de protecție solară includeau doar informații pe etichetele produselor despre protecția împotriva UVB – razele care provoacă arsurile solare nu și UVA – razele care cauzează bronzarea și îmbătrânirea prematură. Acum că pericolele UVA sunt bine cunoscute, crema de protecție solară cu spectru larg oferă informații clare pe etichetele produselor despre protecția atât împotriva UVB, cât și împotriva UVA.

Când se aplică protecția solară?

În fiecare zi! Cea mai bună practică este să aplicați cu 30 de minute înainte de a ieși afară, pentru a permite cremei să se atașeze de piele. Reaplicați la fiecare două ore și imediat după înot sau transpirație excesivă. Chiar și atunci când este înnorat, până la 80% din radiația UV solară ajunge pe pământ.

Experții recomandă aplicarea protecției solare pe întregul corp înainte de a vă îmbrăca pentru ziua respectivă. Cel puțin, ar trebui să utilizați protecție solară pe fiecare parte a corpului expusă la soare, inclusiv locurile ușor de ratat: vârful urechilor, spatele gâtului, scalpul, degetele picioarelor și în spatele genunchilor.

Câtă cremă de protecție solară ar trebui de folosit?

Pentru a obține protecția cu spectru larg complet, aplicați aproximativ 28 grame  (aproximativ 2 linguri) pe întregul corp. Majoritatea persoanelor aplică mai puțin de jumătate din cantitatea necesară, ceea ce duce la o protecție redusă.

Alte lucruri de care să țineți cont:

  • Indiferent de tipul de piele, anumite medicamente și probleme de sănătate fac pielea extrem de sensibilă la soare, crescând cerințele de protecție.
  • Puteți alege creme de protecție solară în dependență de tipul de  piele: uscată, grasă, piele predispusă la acnee sau piele sensibilă.
  • Tipul de piele și istoricul familial vor determina nivelul de protecție necesar anume pentru dumneavoastră.                                                                                                               

Nu uitați: protecția solară eficientă înseamnă mai mult decât aplicarea cremei – este un ansamblu de măsuri inteligente și constante, inclusiv aflarea la umbră ori de câte ori este posibil, alegerea îmbrăcămintei din fibre naturale deschisă la culoare și a pălăriilor cu boruri largi, folosirea ochelarilor de soare care blochează razele UV. Aveți grijă de pielea dumneavoastră astăzi, pentru a o menține sănătoasă și frumoasă pe termen lung.