
Bolile renale cronice sunt o problemă de sănătate globală în continuă creștere. Boala renală cronică (BRC) afectează aproximativ 850 de milioane de oameni din întreaga lume. Dacă este lăsată nedetectată și nu este tratată în timp util, BRC poate evolua spre insuficiență renală, ducând la complicații severe și mortalitate prematură. Până în anul 2040, se preconizează că BRC va deveni a cincea cauză principală a anilor de viață pierduți, subliniind nevoia urgentă de strategii globale de combatere a bolii renale.
Între 8 și 10% din populația adultă are o anumită formă de afectare a rinichilor și în fiecare an milioane mor prematur din cauza complicațiilor legate de bolile de rinichi. Orice persoană poate pierde până la 90% din funcția rinichilor înainte de a prezenta orice simptom.
Rinichii joacă un rol esențial în menținerea sănătății generale a corpului uman și au funcții deosebit de importante, precum filtrarea toxinelor și al excesului de substanțe din sânge, menținerea echilibrului electrolitic, reglarea tensiunii arteriale și producerea hormonilor care reglează concentrația de globule roșii. Având în vedere importanța acestora, protejarea rinichilor trebuie să devină o prioritate. Prin implementarea unui regim de prevenire corect, este posibil să fie redus semnificativ riscul de apariție a bolilor renale cronice și să fie protejată sănătatea acestora. În articolul respectiv vom explora câteva dintre cele mai eficiente reguli pentru a-ți proteja rinichii și a preveni îmbolnăvirea.
1. Menținerea unei diete echilibrate și sănătoase, este esențială pentru protejarea rinichilor și pentru prevenirea afecțiunilor renale:
– O dietă bogată în potasiu, calciu și magneziu, dar cu puțin sodiu, poate ajuta la menținerea unei tensiuni arteriale normale, care este una dintre principalele cauze ale bolilor renale cronice. Deci, un regim alimentar care ajută la controlul acesteia, poate preveni deteriorarea rinichilor.
– Diabetul zaharat poate duce la afectarea rinichilor (nefropatie diabetică), respectiv o dietă echilibrată, cu un conținut moderat de carbohidrați, poate ajuta la controlul nivelului de zahăr în sânge și poate preveni leziunile renale.
– În bolile renale rinichii pot începe să elimine proteine în urină (proteinurie). O dietă săracă în proteine de origine animală, poate rezolva parțial această problemă și poate ajuta la prevenirea suprasolicitării rinichilor.
– De asemenea, o hidratare adecvată, conform necesităților, este esențială pentru menținerea unei funcții renale optime. Consumați suficiente lichide (ape, ceaiuri, supe).
Elemente esențiale ale unei diete axate pe sănătatea rinichilor:
- Alimente bogate în fibre: fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele, sunt surse excelente de fibre, care ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos, sprijinind indirect și funcția renală. Fibrele ajută și la controlul colesterolului și glicemiei.
- Alimente bogate în antioxidanți: alimentele bogate în antioxidanți, precum fructele de pădure, legumele verzi și nucile, protejează rinichii de stresul oxidativ și de daunele provocate de radicalii liberi. Acestea ajută la prevenirea inflamației și a deteriorării celulelor renale.
- Reducerea consumului de sare: excesul de sare poate duce la retenția de apă și creșterea tensiunii arteriale, ceea ce pune presiune asupra rinichilor. Este recomandată reducerea consumului de alimente procesate și adăugarea de sare suplimentară în mâncare. Alege în schimb ierburi și condimente pentru a adăuga savoare alimentelor.
- Reducerea aportului de proteine animale: consumul excesiv de proteine animale poate pune o presiune suplimentară asupra rinichilor, de aceea, se recomandă consumul moderat de carne roșie și produse lactate, optând pentru surse proteice mai ușor de digerat, cum ar fi leguminoasele, nucile și semințele.
- Hidratarea corespunzătoare: apa este esențială pentru funcționarea corectă a rinichilor. Hidratarea adecvată ajută la eliminarea deșeurilor din organism prin urină și reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi. Consumul de apă trebuie ajustat în funcție de nevoile individuale, dar în general este recomandat să bei cel puțin 2 litri de apă pe zi.
- Măsuri pentru prevenirea pietrelor la rinichi: o dietă săracă în oxalați și sare și bogată în calciu, poate ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi. De asemenea, consumul de alimente bogate în citrați, cum ar fi lămâile, pot ajuta la dizolvarea cristalelor care eventual pot forma calculii renali.
Exemplu de alimente recomandate pentru sănătatea rinichilor: mere, pere, cireșe, afine, zmeură, spanac, varză, brocoli, dovlecei, morcovi, ulei de măsline, avocado, nuci, linte, fasole, quinoa, tofu, orez brun, quinoa, ovăz. Proteine de origine animală consumate cu moderație: pește, ouă, carne slabă, brânză de vaci și iaurt grecesc, tofu.
Alimente de evitat sau consumat cu moderație: mâncăruri procesate, conserve, alimente fast-food, carne roșie, produse lactate grase, dulciuri, băuturi carbogazoase, alcool, produse de panificație din făină albă.
2. Evitarea administrării medicamentelor și suplimentelor fără prescripție medicală
Unele medicamente și suplimente pot dăuna rinichilor, în special atunci când sunt utilizate pe termen lung sau în doze mari. Așadar, este esențial să urmați cu strictețe recomandările medicale și să nu luați medicamente, mai ales antiinflamatoare sau suplimente, fără prescripție medicală.
3. Controlul stresului
Stresul cronic poate afecta grav sănătatea rinichilor, poate duce la creșterea tensiunii arteriale și a nivelurilor de cortizol – hormonul stresului, care afectează metabolismul și funcția renală. Gestionarea stresului prin metode precum meditația, yoga, exercițiile fizice sau pur și simplu prin timpul petrecut în natură este benefică nu doar pentru sănătatea mentală, dar și pentru sănătatea renală.
4. Tratați corespunzător infecțiile virale sau bacteriene.
Atât infecțiile virale, cât și cele bacteriene pot duce la inflamații, leziuni ale țesuturilor renale și, în unele cazuri, insuficiență renală acută sau cronică. Este esențial să înțelegem că aceste infecții pot influența sănătatea rinichilor și necesită tratament. Adresați-vă la timp specialisului!
5. Nu fumați
Fumatul încetinește fluxul de sânge către rinichi. Când mai puțin sânge ajunge la rinichi, poate scădea capacitatea acestora de a funcționa normal. Fumatul crește, de asemenea, riscul de cancer de rinichi cu aproximativ 50%.
Prevenirea bolilor renale este un obiectiv accesibil, prin adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat. Este important să fiți atent la semnele de avertizare ale problemelor renale și să consultați un medic la primele simptome. Investind în sănătatea rinichilor astăzi, puteți preveni afecțiuni grave pe termen lung și vă puteți bucura de o viață mai sănătoasă și mai activă.
- Medic igienist, specialistă în promovarea sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- site: www.prosanatate.md
- e-mail: lilia.plamadeala@ansp.gov.md
- tel: 022574573, 060167771