Stilul de viață dictează modul în care trăim. Un mod de viață activ este constituit dintr-o varietate de elemente și obiceiuri: ceea ce mâncăm și bem, nivelul de pregătire fizică, cât de bine dormim, cum gestionăm stresul, comportamentul nostru și modul în care interacționăm cu oamenii. Este important să reținem că o stare bună a sănătății nu se rezumă doar la evitarea bolilor, ci și la senzația de bine, energia pentru a te bucura de viață la maxim.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, stilul de viaţă al unei persoane are o influenţă de 50% asupra sănătăţii, în timp ce mediul înconjurător şi factorul ereditar au un aport de doar 20%, iar calitatea serviciilor medicale – de doar 10%.
Menține echilibrul în alimentație
Alimentația rațională este esențială pentru organism și asigurarea necesarului de nutrienți, vitamine și minerale, pentru a menține integritatea celulelor, a țesuturilor și organelor pentru funcționarea lor corectă.
O dietă deficitară, în schimb, poate duce la dezvoltarea unor probleme de sănătate, de la instalarea stărilor de oboseală și lipsă de energie până la probleme serioase cu afectarea funcțiilor organelor vitale și deficiențe de creștere și dezvoltare.
Adaugă quinoa, pește, ovăz, linte, nuci, măsline și multe legume în dieta ta. Acestea te vor ajuta să ai o digestie corespunzătoare, dar și energie pe parcursul zilei.
Redu consumul de zaharuri și grăsimi nesănătoase
Evită băuturile acidulate, carnea procesată, sosurile precum ketchup-ul, alimentele fabricate din făină rafinată, cum ar fi prăjiturile, pâinea sau alte copturi. De asemenea, este benefic să reduci cantitatea de sare, deoarece prea mult sodiu în dieta ta determină creșterea tensiunii arteriale. Când gătești, nu adăuga prea multă sare și evită să utilizezi condimente cu sare în compoziție, cum ar fi sosul de soia.
Hidratează-te eficient
Apa este esențială pentru sănătatea organismului, ajută la eliminarea toxinelor, îmbunătățește funcția creierului, energizează mușchii, controlează masa corpului și îi menține o temperatură constantă. A bea suficientă apă este una dintre cele mai simple, dar cele mai eficiente modalități de a menține sănătatea.
Se recomandă un consum de cel puțin 2 l de apă pe zi pentru un adult. În general, cantitatea de apă se calculează drept 30-33 ml/kg/corp pentru femei și 40 ml/kg/corp pentru bărbați.
Apa este o băutură naturală lichidă, fără calorii, care oferă substanțe nutritive și hidratare corpului.
Evită băuturile dulci, cum ar fi sucurile. Alege să consumi în mare parte apă, întrucât aceasta hidratează organismul în cel mai eficient mod.
Practică activitate fizică regulat
Beneficiile fizice și mentale ale practicării sportului în timpul liber sunt numeroase. În general, se recomandă să facem cel puțin 30 de minute de exerciții fizice pe zi.
Mersul pe jos, plimbările cu bicicleta, alergarea, înotul și orice tip de activitate fizică practicată constant au efecte benefice importante asupra sănătății.
Corpul uman are nevoie să se miște în voie, în spații deschise.
Activitatea fizică îți va ajuta corpul în modul următor:
- menține sănătatea oaselor, a mușchilor și articulațiilor;
- păstrează sănătatea inimii;
- crește flexibilitatea și libertatea de mișcare;
- reduce riscul de apariție a unor afecțiuni cum sunt hipertensiunea arterială și diabetul;
- îmbunătățește memoria și funcțiile cognitive;
- reduce nivelul de stres, simptomele de depresie și anxietate,
- crește încrederea și stima de sine;
- induce o stare generală de bine.
Plus la toate, activitatea fizică ne ajută să dobândim o stare de relaxare, să evităm schimbările de dispoziție, să îmbunătățim stima de sine și să atingem o stare de satisfacție personală.
O modalitate bună de a dezvolta relații sociale sănătoase este practicarea exercițiilor în echipă. Activitatea fizică are o influență pozitivă asupra comunității și a societății în general prin promovarea interacțiunii și coeziunii sociale.
În rândul copiilor și tinerilor, în special, sportul și alte exerciții fizice contribuie la creșterea încrederii în sine și a formării legăturilor sociale. Sportul ajută la prevenirea și controlul comportamentului de risc, cum ar fi consumul de tutun, alcool și alte substanțe, dieta nesănătoasă și violența.
Asigură-ți un somn de calitate
Uneori, ritmul vieții moderne abia îți dă timp să te oprești și să te odihnești, iar asta poate face ca un somn odihnitor să pară un vis.
Cu toate acestea, somnul este la fel de important pentru sănătate ca dieta și exercițiile fizice. Un somn bun va îmbunătăți performanța creierului, starea de spirit și sănătatea.
Acest lucru te va ajuta să fii odihnit și să ai mai multă energie pentru ziua următoare.
Somnul odihnitor presupune:
- 10 – 11 ore la copii;
- 8,5 – 9,5 ore la adolescenți;
- 7-9 ore la adulți.
Insomnia poate fi o cauză a hipertensiunii arteriale, a bolilor de inimă și a bolilor psihice, metabolice și endocrine.
Gestionează corect stresul
Stresul poate fi definit drept o stare de îngrijorare sau tensiune psihică cauzată de o situație dificilă. Acesta este un răspuns natural al omului care ne determină să facem față provocărilor și amenințărilor din viața noastră.
Toată lumea experimentează stresul într-o oarecare măsură, însă modul în care răspundem la acesta face diferență pentru bunăstarea noastră generală. Acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății fizice și mentale.
Indiferent cât de stresantă pare viaţa ta, sunt lucruri pe care le poţi face pentru a te elibera de presiune şi a recâştiga controlul:
- Îmbunătăţeşte-ţi stilul de viaţă;
- Practică exerciţii fizice;
- Găsește-ți un hobby;
- Fă exerciții de respiraţie;
- Meditează.
Acestea sunt doar câteva moduri prin care poți gestiona stresul. Este foarte important să o găsești pe cea mai potrivită pentru personalitatea proprie. Încearcă să faci ceva pentru sănătatea ta în fiecare zi.
Renunță la fumat și limitează consumul de alcool
Acestea sunt două aspecte extrem de importante pentru un stil de viață sănătos. Renunțarea la fumat contribuie la reducerea riscului de boli grave, inclusiv cancerul de plămâni, boli de inimă și boli pulmonare cronice.
Limitarea consumului de alcool este un factor important pentru menținerea unui mod sănătos de viață. Consumul excesiv de alcool poate dăuna ficatului, creierului, sistemului cardiovascular și altor organe. Alcoolul poate provoca dependență și poate avea un impact negativ asupra vieții personale și profesionale , inclusiv genera comportamente periculoase, precum conducerea autovehiculului sub influența alcoolului.
În general, renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții, contribuind la o sănătate mai bună și la prevenirea unor probleme grave de sănătate. Este important să cauți sprijin și resurse dacă ai dificultăți în a renunța la aceste obiceiuri, deoarece există multe programe și specialiști care îți pot veni în ajutor.
Fă vizite regulate la medic
Vizitele regulate la medic sunt fundamentale pentru menținerea unui mod sănătos de viață. Medicii pot detecta semnele timpurii ale afecțiunilor în timpul examinărilor regulate. Acest lucru poate permite intervenții precoce și tratament eficient, prevenind dezvoltarea unor probleme mai grave de sănătate.
Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a bolilor infecțioase. De asemenea, se recomandă efectuarea testelor de laborator, cum ar fi examenele de sânge, teste de screening pentru cancer sau evaluări pentru boli cu transmitere sexuală, pentru a depista afecțiuni în stadiile incipiente.
Medicii pot menține un istoric complet al stării tale de sănătate, ceea ce poate fi valoros în cazul în care ai nevoie de îngrijire medicală în situații de urgență sau când consulți alți specialiști.
Formează relații sociale sănătoase
Menținerea legăturilor sociale și petrecerea timpului cu cei dragi poate contribui la sănătatea mentală și emoțională. Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), singurătatea este un factor care contribuie la mai multe afecțiuni grave de sănătate pentru adulții cu vârsta de 50 de ani și peste, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, depresie și demență.
Menținerea unei comunități mari de-a lungul vieții te poate ajuta să combați singurătatea și să fii sănătos. Petrece timp cu prietenii și familia. Încearcă să programezi cel puțin o întâlnire cu cineva drag în fiecare săptămână, fie că vă întâlniți la o cafea, mergeți la cină, faceți o plimbare sau pur și simplu să discutați la telefon.
Încă un mod de a completa singurătatea ar fi și adoptarea unui animal de companie. Animalele oferă o companie grozavă acasă, iar câinii – pentru că au nevoie de plimbări regulate și de exerciții fizice – te vor provoca să petreci mai mult timp afară. Acest fapt poate crea oportunități grozave de a întâlni alți proprietari de câini și iubitori de animale. Astfel o să reușești să îți faci noi prieteni.
Menține igiena personală și a locuinței
Pentru un mod de viață sănătos este esențial să păstrăm o igienă corespunzătoare. Stabilește-ți unritual zilnic de igienă care să includă periajul dinților și dușul cu săpun cel puțin o dată pe zi. Utilizează produse de igienă, schimbă și spală hainele cu regularitate. Igiena personală este principiul menținerii curățeniei și a sănătății corpului.
Igiena precară nu are implicații doar asupra sănătății, crescând riscul de infecții și boli, dar și asupra aspectelor sociale și psihosociale ale vieții. Printre factorii esențiali ai igienei personale se numără igiena orală, îngrijirea părului, a unghiilor, a leziunilor și rănilor, curățarea ustensilelor personale.
De asemenea,șilocuința trebuie curățată și igienizată. O locuință curată reduce expunerea la alergeni precum acarieni, mucegai și polen, ceea ce poate preveni apariția alergiilor și a bolilor respiratorii.
Obiceiurile și rutinele sănătoase ne permit să rămânem activi și să ne atingem obiectivele. În acest sens, satisfacția noastră internă va crește și va rămâne la cel mai înalt nivel.
Nu trebuie să uităm că atunci când ne îmbolnăvim șansele noastre de a practica activități care ne sunt pe plac se reduce drastic.
Abordând deprinderi sănătoase, va beneficia nu doar fiecare dintre noi, dar și cei din jurul nostru.
- Medic igienist, specialist în promovarea sănătății, la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- e-mail: diana.panfilii@ansp.gov.md
- tel: 022574700, 079972366