Sănătatea mintală este o componentă integrală și esențială a sănătății. Aceasta este o stare de bine în care un individ își realizează propriul potențial, poate face față stresului, lucrând productiv și fiind capabil să aducă o contribuții comunității sale.
Ce determină nivelul de sănătate mintală?
Un șir de factori sociali, psihologici și biologici determină nivelul de sănătate mintală al unei persoane. De exemplu, violența și presiunile socio-economice persistente sunt riscuri recunoscute pentru sănătatea mintală. Din cele enumerate, cea mai clară dovadă este asociată cu violența sexuală.
Sănătatea mintală precară este asociată cu schimbările sociale rapide, condițiile de muncă stresante, discriminarea de gen, excluziunea socială, stilul de viață nesănătos, sănătate fizică proastă și încălcările drepturilor omului. Există factori psihologici și de personalitate specifici care îi fac pe oameni vulnerabili la problemele de sănătate mintală. Totodată, există riscuri biologice care includ factorii genetici.
Date statistice
Peste 9 milioane de tineri din Europa au fost afectați negativ de pandemie și aceste cifre ar putea crește pe măsură ce apar noi crize. Sinuciderea este a doua cauză de deces în rândul tinerilor, fiind un fenomen global. Circa 77% de sinucideri au avut loc în țările cu venituri mici și medii în 2019. Sinuciderea a reprezentat 1,3% din toate decesele la nivel mondial, devenind a 17-a cauză de deces în 2019. La fel și depresia este una din principalele cauze de dizabilitate din întreaga lume. Aproximativ una din cinci persoane aflate în situații post-conflict au o stare de sănătate mintală afectată.
Tinerii au de la 30 la 80% mai multe șanse de a raporta experiențe de depresie sau anxietate în comparație cu adulții.
Sănătatea mintală ne afectează pe toți în fiecare etapă a vieții noastre!
Un mediu care respectă și protejează drepturile fundamentale civile, politice, socio-economice și culturale este fundamentală pentru sănătatea mintală. Fără securitatea și libertatea oferite de aceste drepturi, este dificil să se mențină un nivel adecvat de sănătate mintală.
Ce poți face pentru a promova conștientizarea sănătății mintale?
S-ar putea să te întrebi dacă eforturile unei persoane pot face cu adevărat diferența și răspunsul este „Da, absolut!” Fiecare conversație pe care o ai despre importanța recunoașterii și a tratării bolilor mintale creează un efect de undă care ajunge la oamenii din cercul tău și cu mult dincolo. Există multe moduri prin care poți spori gradul de conștientizare al sănătății mintale:
- Vorbiți cu toți cei pe care îi cunoașteți, întrebându-i despre prieteni, familie, colegi, interese, trăiri, probleme și ascultați-i cu adevărat.
- Împărtășiți experiențele pe care le aveți. Împărtășirea poveștii proprii despre luptele cu bolile mintale ar putea fi o încurajare pentru ca o altă persoană să conștientizeze și să recunoască că luptă cu o problemă similară.
Poate fi liniștitor să auzi că altcineva a trecut prin lupte similare și că acum este capabil să-și spună povestea.
- Încurajați limbajul amabil și explorați „limbajul centrat pe persoană”. Orice limbaj care întărește stigmatul din jurul bolii mintale este dăunător și ar putea împiedica pe cineva să primească ajutor. Astfel, asigurați-vă că o spuneți când cineva folosește cuvinte derogatorii despre bolile mintale și încercați să-i educați cu privire la consecințele limbajului lor.
- Educați-vă despre bolile mintale, astfel încât să puteți transmite cunoștințe veridice celor din jur.
Părinții trebuie educați despre sănătatea mintală a copiilor. Cei mici nu sunt imuni la bolile mintale și pot suferi de depresie și de anxietate la o vârstă fragedă.
- Distribuiți. Utilizați rețelele de socializare pentru a crește gradul de conștientizare. Acum sunt platforme care permit distribuirea materialului informativ important la mai mulți oameni, așa că nu vă fie teamă să le folosiți pentru a-i sensibiliza cu privire la probleme atât de importante.
O lume în care sănătatea mintală este apreciată, promovată și protejată, tulburările de sănătate mintală sunt prevenite, iar persoanele afectate de aceste tulburări sunt capabile să-și exercite drepturile, să dispună de acces la asistență medicală și socială de înaltă calitate, adecvată cultural pentru a atinge cel mai înalt nivel posibil de sănătate, integrare deplină şi efectivă atât în societate, cât și la locul de muncă fără stigmatizare și discriminare.
Ai grijă de sănătatea mintală!
- Medic igienist, specialist în promovarea sănătății, la Agenția Națională pentru Sănătate Publică
- e-mail: liliana.arnaut@ansp.gov.md
- tel: 022574700, 068369979