Epilarea cu ceară – contraindicații și consecințe

Epilarea cu ceară este o tehnică de îndepărtare a firelor de păr cu ajutorul diferitor tipuri de ceară rece sau caldă. Epilarea cu ceară este foarte populară în rândul femeilor care vor să scape de firele de păr nedorite de pe corp. Totuși epilarea cu ceară este o tehnică destul de durereoasă și aproximativ 90% din femeile supuse acestei proceduri sunt nemulțumite de durerea resimțită în timpul procedurii.

În pofida durerii, epilarea cu ceară nu oferă un efect de lungă durată. În medie, după 5 zile de la procedură încep să reapară firele de păr. Îndată după procedură firele de păr se resimt din cauza efectului de extragere împotriva creșterii firelor de păr. Astfel, există o probabilitate mare ca firele de păr să se rupă.

De obicei, pasta de ceară are în compoziție un șir de substanțe chimice care pot provoca alergii ușoare, iar în unele cazuri chiar unele severe.

Cu toate că epilarea cu ceară are un efect de îndepărtare a firelor de păr, aceasta are și un șir de contraindicații, dar și efecte negative asupra pielii.

Contraindicații generale pentru epilarea cu ceară:

  • Intoleranța individuală la diferite componente din masa de ceară;
  • Maladii ale vaselor de sânge (boala varicoasă, ischemia vaselor, etc);
  • Infecții acute și purulente ale pielii;
  • Procese inflamatorii puternice;
  • Astm bronșic, hepatite, maladii oncologice;
  • Diabet zaharat, infecția herpetică acută;
  • Varicela;
  • Epilepsie, patologii neuro-psihice;
  • Alergii acute, dermatite severe;
  • Graviditatea.

Important! În timpul sarcinii epilarea cu ceară este contraindicată! În acest moment nu există contraindicații directe, însă această procedură ar putea ridica tonusul uterin. Iată de ce aceasta ar putea afecta starea generală a gravidei.

Contraindicații locale în zonele supuse procedurii pot fi reprezentate de diferite răni, plăgi, arsuri, integritate lezată a tegumentelor, nevilor, etc. De asemenea, este contraindicată epilarea în jurul pieptului atunci când femeia alăptează. Totodată, epilarea nu se efectuează în zona picioarelor dacă aceasta suferă de boala varicoasă.

Consecințele epilării cu ceară

Iritația și inflamația

Iritația şi inflamația pielii reprezintă efectele secundare frecvente ale epilării cu ceară, deoarece stratul epidermal suferă o mică “agresiune” în procesul de smulgere al firelor de păr. Înroşirea pielii este cu atât mai accentuată cu cât firele de păr au rădăcini mai puternice. Acest fenomen este normal dacă se menține până la 48 h și se manifestă doar prin o ușoară roșeață a pielii. Dacă se prelungește, atunci trebuie să intervenim cu diferite unguente care calmează iritația și inflamația.

Foliculita

În general, apariția foliculitei de post-epilare este generată de neglijența meșterului. Se recomandă ca înainte de epilare pielea să fie tratată riguros cu soluții antibacteriene, dar și cu ustensile specializate,  inclusiv spatula cu care se aplică ceara. Totul trebuie să fie de unică folosință: pasta de ceară, mănușile și cerșaful.

Creșterea firelor de păr sub piele

Nu contează ce metoda de epilare se folosește – firele de păr au o predispoziție să crească sub piele. De cele mai multe ori aceasta se întâmplă în zonele în care acestea vin în contact strâns cu hainele. Pentru prevenirea creșterii firelor de păr sub piele, se recomandă minim o dată în saptămînă să se execute o exfoliere. Astfel, este indicat să se aplice un scrub sau să fie folosit un gel de duș abraziv.

Hematoamele

Hematoamele reprezintă un fenomen mai rar, dar totuși apar, îndeosebi atunci când meșterul nu execută corect procedura. Acesta trebuie să țină cont că ceara se aplică în direcția de creștere a firelor de păr și se extrage împotriva creșterii acestora, paralel pielii. Categoric nu se acceptă ca direcția de extragere să fie greșită, astfel crește probabilitatea apariției hematoamelor, dar și lezarea pielii.

Arsurile      

Arsurile la nivelul pielii sunt posibile numai în cazul epilării cu ceară tradiţională, în condiţiile supraîncălzirii acesteia şi a aplicării fără testare prealabilă. Minusul cel mai mare este că majoritatea aparatelor care încălzesc ceara nu indică temperatura. Astfel, atunci când aceasta este aplicată pe piele, fără un control în prealabil, poate provoca arsuri, mai ales în zonele sensibile ale corpului.

Pigmentarea pielii

Schimbarea culorii pielii după epilarea cu ceară se va produce dacă:

  • zonele epilate au fost expuse la soare îndată după procedură;
  • mai devreme de 24 h se expun zonele la bronzare artificială;
  • a fost lezată integritatea pielii.

În urma epilării un strat foarte subţire de piele este exfoliat, astfel încât va ieşi la iveală o culoare apropiată de culoarea naturală. Deşi nu este vorba propriu-zis de o “afecțiune” a pielii, e bine ca zonele supuse procedurii să nu fie expuse la soare timp de minim 24 h.

Reducerea elasticității

Pielea epilată regulat cu ceară își pierde mai repede din suplețe și elasticitate. Acest efect apare probabil din cauza faptului că ceara este îndepărtată prin smulgere, ceea ce afectează tegumentul. De asemenea, pielea epilată cu ceară se ridează mai ușor. S-ar putea spune că acesta este un efect secundar, deoarece ridurile apar tocmai ca urmare a lipsei de elasticitate a pielii.

Aveți grijă de sănătatea pielii!