Cafeaua: beneficii, riscuri și recomandări

Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite și mai populate băuturi de pe glob, fiind a treia în topul cantităților consumate după apă și ceai. Cunoscută pentru efectele de revigorare și energie oferite organismului, cafeaua este un subiect controversat în privința efectului asupra sănătății și a organismului.

Cofeina este o principala substanță psihoactivă din cafea. Beneficiile consumului de cofeină sunt stimularea sistemului nervos prin reducerea somnolenței și menținerea organismului în stare de alertă pentru o perioadă de timp, stimulând concentrarea, vigilența și randamentul.

Câtă cafea este recomandat să consumăm zilnic?                 

Recomandările referitoare la consumul zilnic de cafea depind în mare măsură de starea de sănătate. Consumul moderat de cofeină ar fi de 300-400 mg/zi, echivalentul a 1-2 căni de cafea. Această cantitate poate să difere de la o situație la alta și de la un organism la altul. De exemplu, femeile însărcinate ar trebui să scadă cantitatea de cafea consumată zilnic.                                                                                                                           

Efectul cofeinei depinde de o serie de factori precum: vârsta, dependența de consumul de alcool sau tutun, viteza de eliminare a cofeinei din organism etc. Procesul de eliminare a cofeinei poate fi mai rapid la persoanele care consumă mai multă cafea față de cele care consumă ocazional.   

Ce beneficii aduce consumul de cafea?                                                  

Unul dintre cele mai bine cunoscute beneficii ale cafelei este cel de  stimulent. Cofeina este principalul ingredient care oferă energie şi contribuie la eliminarea stărilor de oboseală. Aceasta sporește nivelul de energie, îmbunătățește starea de spirit și funcțiile cerebrale.

Iată şi alte beneficii importante ale cafelei:

– ajută la arderea grăsimilor;

– poate reduce riscul apariţiei diabetului zaharat de tip 2;

– poate ajuta în combaterea bolii Alzheimer;

– protejează ficatul;

– reduce riscul apariţiei accidentului vascular cerebral;

– este o sursă bogată de antioxidanţi.

Cofeina provoacă dependență?

Cofeina nu este considerată un drog deoarece nu produce aceleași simptome de comportament compulsiv în sevraj, asemeni alcoolului sau drogurilor. Totodată, cofeina produce toleranță la consumul regulat. Iată de ce consumatorii trebuie să mărească dozele pentru a nu simți simptomele de sevraj.

Dependența se dezvoltă atunci când cofeina este consumată regulat. Simptomele sevrajului apar odată cu oprirea bruscă a aportului de cofeină. Semnele și simptomele variază în intensitate și includ dureri de cap, amețeli, iritabilitate, oboseală, lipsă de energie,  mialgii, greață, vomă.

Persoanele care consumă peste patru ceşti de cafea pe zi sau echivalentul a 400-600 mg de cofeină sunt predispuse la apariţia simptomelor de anxietate şi agitaţie. În plus, cu cât consumi mai multă cafea în fiecare zi, cu atât mai mult vei avea nevoie de o cantitate mai mare pentru a obţine efectele dorite.

Care sunt simptomele intoxicației cu cofeină?

Unele simptome pot fi declanșate imediat după consum, iar altele pot apărea mai târziu:

– amețeală și afectarea vederii;

diaree;

– sete sporită;

deshidratare;

– febră;

– dureri de cap;

insomnie;

– iritabilitate, anxietate, neliniște, confuzie;

– dureri musculare, tremurături, furnicături;

– dureri abdominale;

– greață.

Alte simptome ale unei doze mai mari necesită uneori tratament rapid, fiind prezente și simtome severe ca:

– dificultăți respiratorii;

– stări de vomă;

– halucinații;

– durei în piept;

– ritm cardiac neregulat;

– mișcări musculare necontrolate;

– convulsii.

Ce se poate întâmpla dacă voi consuma cafea în exces un timp îndelungat?

– Consumul a peste 10 cești de cafea pe zi crește riscul de insuficiență cardiacă.

– Consumul abuziv de cofeină provoacă anemii feriprive.

– Consumul de cafea fierbinte poate cauza apariția cancerului esofagian. În acest caz, factorul carcinogenic este legat de temperatura de peste 65 de grade Celsius și este valabil pentru orice băutură consumată la aceste temperaturi.

– Conform unei metaanalize, riscul de apariție al calculilor biliari scade semnificativ la consumatorii a 2-6 cafele pe zi, iar la consumul excesiv efectul este invers.

– Consumul sporit de cofeină poate mări riscul de incontinența urinară prin efectul iritant al acesteia ascupra vezicii urinare.

– La vârstnici, consumul sporit de cofeină poate duce la creșterea riscului de fracturi (mai ales dacă există un deficit de calciu și vitamina D) și de interacțiune cu unele medicamente.

Așadar, dincolo de faptul că servirea cafelei este, pentru unii dintre noi, un ritual de relaxare sau de socializare, aceasta ar putea avea multiple beneficii importante pentru buna funcționare a organismului, atât timp cât este consumată cu moderație.