Alimentația sănătoasă nu înseamnă renunțarea la alimentele preferate. Pur și simplu, alimentația sănătoasă înseamnă să mănânci echilibrat, exact cât are nevoie organismul tău ca să extragă proteinele necesare: carbohidrații, grăsimile, fibrele, vitaminele, fitonutrienți etc.
În esență, nici un produs nu este sănătos sau nesănătos, benefic sau dăunător, totul depinde de cantitatea consumată și de frecvența meselor.
Ce trebuie să mâncați mai des, și ce mai rar, va arăta piramida alimentației sănătoase. În același timp, renunțarea necoordonată la unele produse alimentare poate afecta echilibrul alimentar, astfel încât organismul nu va mai obține substanțele necesare, fapt ce va afecta starea de sănătate.
Studiile arată că majoritatea oamenilor se alimentează neechilibrat – prea puține fructe, legume și pește, și prea multe alimente bogate în zahăr, sare și grăsimi saturate.
Alimentația echilibrata și mișcarea fortifică sănătatea și vitalitatea, acestea reduc semnificativ riscul bolilor cardiovasculare, a cancerului, a diabetului de tip 2 și altor maladii nontransmisibile.
În mass-media și pe internet sunt o mulțime de informații controversate despre alimentația sănătoasă. Păstrați-vă mintea limpede și amintiți-vă că niciun produs nu are proprietăți de panaceu.
Totuși, unele substanțe sau nutrimente din anumite produse pot ajuta la reducerea riscului de îmbolnăvire sau combaterea bolilor, mai ales dacă adăugați la alimentația sănătoasă suficientă activitate fizică.
La baza alimentației sănătoase stau următoarele principii:
• mâncați în funcție de necesități;
• mâncați echilibrat;
• în cantități moderate poți manca tot ce îți dorești;
• alimentația variată vă va ajuta să respectați aceste principii;
• consumați alimente ecologice