Alcool

Consumul nociv al produselor  de alcool are efectele negative asupra sănătăţii publice, stării sociale şi economice într-o societate.

Abuzul consumului de alcool este cauza ruinării familiilor, agresivităţii sociale şi criminalităţii. Din punct de vedre al stării de sănătate, alcoolul majorează riscul de dezvoltare a cirozelor hepatice, a neoplasmelor (cancer), hipertensiune arterială (HA), ictus,  a malformațiilor congenitale.

Până la 10% din decesele din în rândul populației de la 16 la 74 de ani sunt condiţionate de consumul de alcool. Fiecare al 3-lea accident rutier este comis de conducători auto în stare de ebrietate. 40% din intoxicaţii şi otrăviri sunt cauzate de consumul produselor alcoolice contrafăcute. Până la 60% din suicide sunt săvârșite în stare de ebrietate.

Incidenţa prin alcoolism pe Republica Moldova se menţine la un nivel mediu, cu o uşoară scădere, în anul 2017. 85,3 cazuri la 100 mii locuitori,comparativ cu anul 2016 – 86,5 cazuri.
Prevalenţa prin alcoolism în perioada anului 2017 comparativ cu aceiaşi perioadă a anului 2016, este relativ stabilă, în uşoară scădere – 1276,5 cazuri la 100 mii locuitori (2016-1281,0).
Din numărul total de bolnavi de alcoolism, cota medie a femeilor aflate sub supraveghere medicală, arcologică este în uşoară creştere şi constituie 15,8%, față de anul 2016-15,6 cazuri.
Datele sunt alarmante, deoarece alcoolismul la femei pune în pericol direct fertilitatea şi sănătatea viitoarelor generaţii.

Pentru majoritatea oamenilor consumul moderat de alcool nu este dăunător. În același timp, consumul de alcool poate duce la multe probleme de sănătate și tulburări psihice. Abuzul de alcool poate provoca boli cardiovasculare, boli ale tactului digestiv și ale sistemului nervos, tumori maligne și diverse tulburări psihice, leziuni, accidente, precum și tulburări pentru fetuși și la nou-născuți.
Consumul de alcool, pas cu pas, poate ieși de sub control și astfel se formează dependența de alcool, alcoolismul. Consumul regulat de alcool în cantități mari favorizează riscul dezvoltări dependenței de alcool care provoacă probleme grave de sănătate.
Informația pentru populație despre consumul de alcool și impactul acestuia asupra sănătății va fi colectată și postată pe un site specializat, unde va fi posibil să:
• aflați informații interesante și importante despre alcool;
• calculați cât alcool consumați de fapt (Calculator de alcool);
• evaluați riscurile legate de consumul de alcool;
• obțineți informații bazate pe dovezi despre efectele alcoolului asupra sănătății, rudelor și societății;
• obțineți sfaturi autorizate despre cum să consumați mai puțin sau să renunțați la consumul abuziv de alcool.

În cadrul asistenței primare, medicii de familie realizează consilierea psihologică pentru persoanele care consumă nociv alcool.
Fiecare a 3-a persoană care se adresează la medicul de familie are nevoie de această asistență și intervenție, fapt ce permite depistarea precoce a persoanelor pasibile de a intra în grupul de risc.
Cu programe de consiliere psihologică sunt cuprinse – 32,4% persoane care fac parte din grupul de risc sporit de dependență de alcool.
Din totalul de pacienți diagnosticați cu alcoolism cronic, 30,7% au primit tratament specific antialcoolic și recuperare psihosocială. Din aceștia, 15,3% se află în remisiune stabilă.

Un plan de lungă durată, care în termen de 10-15 ani va micşora consumul de alcool va avea un potenșial de a economisi anual 200-220 mln. lei care se utilizează pentru acordarea asistenţei medicale pacienţilor cu patologii condiționate de consumul nociv de alcool.
Experţii OMS şi naţionali au efectuat în 2011 studiul „Reducerea consumului nociv de alcool: Analiza cost-eficacităţii strategiilor de control al alcoolului în Republica Moldova” Studiul a relevat că interzicerea totală a publicităţii la toate produsele alcoolice ar fi un factor și intervenție „dominante”în politica antialcool, cu o rentabilitate de – 4589 MDL per DALY prevenit.
Potrivit WHO Global Status Report on Alcohol and Health în 2011, Republica Moldova consuma 18.2 litri de alcool pur pe cap de locuitor, cel mai înalt nivel de consum în lume! În mare măsură acest fapt rușinos se datorează publicităţii pentru consumul de alcool, și mai ales pentru bere.
Tinerii, adolescenţii și copii sunt principalele grupuri ţintă pe care ţările membre ale Uniunii Europene trebuie să le protejeze, conform Recomendării 2001/458/EC din 05.06.2001 cu privire la consumul de alcool de către persoanele tinere, şi Strategiei Europene pentru reducerea daunelor legate de consumul de alcool.
Micşorarea consumului de alcool va contribui la micşorarea consecinţelor negative cauzate de abuzul de alcool, va spori productivitatea muncii şi creativitatea, va avea un impact pozitiv asupra indicatorilor de sănătate a tinerii generaţii şi a populaţiei generale și un impact major asupra economiei ţării.La nivel de persoană, politicile de micșorare a consumului abuzv de alcool vor crește longevităţii vieţii cu 8 – 10 ani!

Pe parcursul ultimilor ani femeile constituie circa 15-17 % din numărul bolnavilor de alcoolism înregistraţi, ponderea lor fiind mult mai înaltă în unele regiuni rurale și constituie cca 7000 femei.
Cel mai înalt nivel de consum al băuturilor alcoolice este înregistrat printre femeile de vârstă reproductivă.
Este alarmant că 31% din respondente nu conștientizează daunele provocate de consumul de alcool asupra fătului.
De ce gravidele consumă alcool?
Sunt mai mulți factori:
• Femeile pot ignora faptul că sunt gravide.
• Consumul de alcool poate fi normă socială.
• Femeile cunosc alte femei care au consumat alcool în timpul sarcinii și care au născut copii aparent sănătoși.
• Femeile nu sunt informate despre efectele consumului de alcool asupra sănătății personale șia fătului.
• Femeile consumă alcool pentru a face față unor situații dificile de viață, stredului, violenței, izolării, disperării sau depresiei.
Cum este afectat fătul de alcoolul consumat de mamă?
Chiar și în cele mai mici cantități, ajuns în sângele mamei, alcoolul pătrunde prin placentă în fluxul sanguin al bebelușului și provoacă: avortul, riscul travaliului prematur, anomalii în dezvoltarea cerebrală a fătului, deficiențe de creștere a fătului, anomalii în dezvoltarea fizică și psihică; nașterea fătului mort. Cea mai gravă patologie a fătului este sindromul alcoolismului fetal.
Problema afecțiunilor fetale asociate cu consumul de alcool al gravidei este subestimată în comunități. Mai grav este că mulţi lucrători medicali nu posedă cunoştinţele despre afecţiunuile în cauză.
Lipsa diagnosticului precoce pentru tulburările alcoolice fetale, reduce accesul la servicii de recuperare timpurie pentru prevenirea handicapului.
Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale (STAF) este un termen general care pe lângă sindromul alcoolic fetal include o serie afecţiuni asociate cu expunerea prenatală la alcool.
Factorii care influenţează dezvoltarea STAF includ: momentul gestaţiei, tipul expunerii, cantitatea şi ritmul consumului matern de alcool, starea de nutriţie şi sănătate a gravidei, fondul genetic matern şi fetal, consumul altor droguri etc.
Leziunile provocate de alcoolul consumat de femeia însărcinată asupra fătului sunt ireversibile, de aceea nici un tratament antialcool nu poate preveni efectele nedorite asupra copilului.
Sindromul nu poate fi vindecat şi se manifestă pe durata vieţii pacientului.
Unica cale de prevenire a STAF ecte evitarea consumului de alcool în timpul sarcinii. Studiile realizate până acum denotă că nu există o cantitate de alcool care să fie absolut sigură pe durata sarcinii.

Alcoolul este parte din cultura umană încă de la începutul istoriei înregistrate și în prezent este consumat pe scară largă în majoritatea țărilor lumii. Este asta oare un consum riscant de alcool?
OMS descrie consumul riscant de alcool ca pe un consum mediu, regulat, de 20-40gr alcool/zi la femei și 40-60gr/zi la bărbați (Rehm).
În general este considerat riscant pentru sănătate consumul de alcool care depășește un anumit prag. În Republica Moldova acest prag este de 2 băuturi standard (1 unitate este echivalată cu 10ml de alcool pur, indiferent de băutură. 10ml de alcool pur se conșin în 330ml bere (4%), ori 120ml vin (12%), ori 40ml tărie, divin, vodcă (40%).
În Moldova, alcoolul este ușor accesibil populației, chiar și pentru copii și adolescenți ceia ce duce la un consum ridicat.

MIT
Consum și eu ca toți oamenii

Eu nu beau în fiecare zi, ci doar așa, la ocazii sau de sărbători

Sînt foarte rezistent la alcool, nu mă îmbăt niciodată, pot servi mult

Alcoolul sîngele domnului

Eu nu beau tărie, ci doar vin de casă/Eu nu beau porcării, ci doar ce fac cu mîna mea vin de la țară

Eu nu sînt alcoolic, pot să nu beau fără probleme

ADEVĂR
Mai mult (30,4%) din populația de peste 15 ani din Republica Moldova nu a consumat alcool în ultimele 12 luni, iar rata de abstinenți la nivel mondial este de peste 60% (61,7%).

Consumul unor cantități de peste 6 unități de alcool/ocazie este la fel de dăunător ca și consumul zilnic, avînd efecte grave pentru inimă, crescînd riscul de fibrilație și infarct.

Rezistența sau toleranța la efectele alcoolului este semn de dependență la alcool sau semnul unei predispoziții genetice către dependența de alcool.

„Consumul regulat de cantități mici, pînă la 2 unități pe zi, preponderent asociat alimentației are riscul scăzut pentru:
infarctul miocardic
atacul cerebral ischemic
dar peste aceste cantități, produce peste 200 boli.”

„Efectele dăunătoare ale alcoolului nu au legătură cu proveniența sa, ci doar cu cantitatea.
Efectele negative sînt direct proporționale cu cantitatea consumată în medie. Alcoolul este o substanță care provoacă dependență, indiferent de proveniența sa sau de cine îl consumă.”

„Dependența de alcool este doar una din consecințele consumului de alcool și nu este cea mai gravă.

Alcoolul omoară prin afecțiuni hepatice, prin infarct, atac vascular cerebral, cancer sau accidente.

Alcoolul determină atrofie cerebrală și demență.”