Bărbații sunt cei care suferă de hipertensiune de două ori mai mult decât femeile,
și de cinci ori – de infarct miocardic acut. Printre cauzele principale este
alimentația nesănătoasă, factorul numărul doi după consumul de tutun.

Bărbații din țara noastră
se îmbolnăvesc și mor mai devreme
decât femeile din cauza bolilor
netransmisibile.

După statistică, moldovenii consumă

de 2 ori mai multă săre, de 5 ori – zahăr și de 10 a grăsimi trans

față de limita recomandată de OMS.

VIZIUNE

Vrem ca fiecare moldovean să facă
o alegere corectă
în favoarea alimentației sănătoase
pentru o stare bună de sănătate la toate etapele vieții.

Misiunea noastră e să creștem gradul de conștientizare a populației 
cu privire la impactul consumului excesiv de sare, zahăr și grăsimi trans asupra sănătății.

Vrem să contribuim la schimbarea cel puțin a unuia din cele trei
comportamente alimentare de consum excesiv:

Ascunde
sarea

Nu adăuga sarea înainte
de mâncare sau în timpul mâncării

doar 1
zahăr

Nu adăuga a doua și mai multe lingurițe/pachețele de zahăr în băuturile calde

Ascunde
sarea

Nu consuma zilnic
mâncarea stradală

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un consum
MAXIM de 5 g de sare/zi (echivalentul a 2 g de sodiu/zi).

2/3 din sarea consumată zilnic de moldoveni se găsește în: pâine, mezeluri și afumături, cașcaval, brânză tare, peștele afumat și sărat, plăcinte, pizza, murături.

39,2% din populația
de vârstă medie, în special bărbații,

adaugă sare mereu sau deseori
înainte de mâncare în bucate.

Consumul a peste 2 grame de sodiu și 5 g de sare pe zi și mai puțin de 3,5 grame de potasiu/zi determină un volum de sânge circulant mai mare, crescând valorile tensiunii arteriale peste 120/80 mmHg, dar și presiunea în artere, determinând astfel un risc mai mare de apariție a infarctului miocardic.

Scăderea aportului de sare sub 5 g/zi pentru adulți este una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenire a hipertensiunii arteriale și a infarctului miocardic acut, inclusiv a decesului de pe urma acestuia.

Trăiește o viață sănătoasă – mâncarea fără un exces de sare

e mai gustoasă!

Pentru a evita riscurile
pentru sănătate este recomandat
un consum de 25 g de zahăr,
adică 5 lingurițe pe zi. 

Potrivit Studiului de consum al zahărului elaborat de Organizația pentru

cooperarea și dezvoltarea economică (OECD) și a datelor Ucrainei extrapolate

pentru Republica Moldova, un  moldovean consumă de 5 ori mai mult zahăr

decât are nevoie sau în jur de 125 grame/zi.

Consumul a 125 g de zahăr pe zi generează acumularea a 0,4 kg de grăsime pe parcursul unei săptămâni, în special dacă nu există o activitate fizică suficientă.
Pe lângă adaosul kilogramelor, consumul băuturilor îndulcite sporește riscul apariției
diabetului zaharat și a bolilor de inimă. Potrivit unui studiu ce a durat 22 de ani (1991-2013), persoanele care consumă zahăr în exces

riscă să sufere de cancer cu 59% mai frecvent decât cei care nu o fac.

Viața poate fi dulce
și fără zahăr.
Evită-l sau adaugă

o singură linguriță 

în băutura ta.
Printre cele mai frecvente grăsimi trans se numără margarina și uleiul de palmier.
Grăsimile trans din alimentele produse industrial nu au niciun beneficiu cunoscut și cresc substanțial riscul de dezvoltare al bolilor de inimă și, prin urmare, de deces al populației. Mai simplu spus, grăsimile trans sunt o substanță chimică toxică extrem de periculoasă.

Un consum MAXIM de grăsimi trans e 2,2 g pe zi, 
ceea ce constituie 1% din necesarul energetic zilnic al unui adult (2200 kcal).

Din unitățile de comerț stradale cele mai bogate în grăsimi trans sunt chiflele
(1,45 g/porție de consum sau 65,3% din limita setată de OMS) și plăcintele
(1,28 g/porție sau 57,9%). Din magazine cele mai bogate în acizi grași trans produse sunt napolitanele (2,55 g/porție sau 114,8%) și biscuiții (0,99 g/porție sau 44,7%). 

Fiecare plăcintă
cumpărată din stradă
îți scurtează viața sănătoasă
cu 35 de minute 

Fiecare a doua plăcintă te aduce cu un pas mai aproape de bolile de inimă.
Astfel, grăsimile trans pot fi considerate „ucigașul tăcut” din produsele stradale
pe care le consumi, fiind declanșatorii bolilor netransmisibile precum bolile de inimă
sau diabetul zaharat.
De fapt, 9 din 10 moldoveni (87%) decedează anume din aceste cauze.

Atenție – mâncarea din stradă
afectează inima și vasele.
Fii bărbat –

alege să mănânci acasă!

TOATE materialele campaniei le poți descărca pentru print
de pe paginile dedicate Campaniilor de comunicare
realizate sub eginda Ministerului Sănătății
https://prosanatate.md/alegecemananci/