Specialiștii în prevenția și promovarea în sănătate au un portal public pentru diseminarea informațiilor

În Republica Moldova diseminarea informațiilor de prevenție și promovare în sănătate va fi concentrată pe portalul public www.prosanatate.md. Lansarea portalului public specializat pentru promovarea sănătății și semnarea Memorandumului pentru sustenabilitatea acestuia a fost făcută astăzi, 30 octombrie 2018, la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

„Portalul este un e-instrument pilot pentru promovarea sănătății și prevenirea maladiilor nontransmisibile în Republica Moldova. Acesta urmează să fie o platformă specializată pentru toți specialiștii în prevenția și promovarea în sănătate, care activează atât în educație, administrația publică locală sau agricultură, pentru ca eforturile lor să fie conjugate și eficiente”, a comunicat Silvia Radu, ministra MSMPS.

Noul e-instrument public pentru promovarea sănătății este elaborat la inițiativa Centrului pentru Informare și Comunicare în Sănătate din Republica Moldova și a Asociației Obștești ProDia din Republica Estonia, susținut de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Estonia în cadrul Programului de cooperare pentru dezvoltare. Acesta urmează să devină un produs similar cu cel gestionat de către Institutul Național pentru Dezvoltarea Sănătății din Estonia (ENIHD).
„Portalul transmis astăzi în gestiunea MSMPS este la primul pas de dezvoltare, Pentru sustenabilitatea lui vom investi resurse, pentru ca acesta să atingă performanța de a îngloba sisteme de comunicare și baze de date care să-l transforme într-un e-instrument de lucru pentru specialiștii din sănătatea publică la fel cum este cel din Estonia”, a comunicat Tanel Matliik, membrul bordului asociației estoniene ProDia.

La etapa de lansare, portalul abordează patru domenii: fumatul, consumul de alcool, inactivitatea fizică și regimul alimentar nesănătos. Aceștia sunt principalii factori de risc comportamentali care contribuie la răspândirea bolilor netransmisibile. Astfel încât, neglijarea acestor riscuri determină o incidența mărită a bolilor cardiovasculare și oncologice asupra populației țării.

Utilizatorii autorizați ai portalului vor fi specialiștii în prevenția și promovarea în sănătate, Ei vor utiliza e-instrumentul ca pe o sursa directă de colectare și diseminare a informațiilor pentru agenda activităților de prevenție în sănătate și a panoului unic de instrumente de lucru. „Agenda sănătății publice va fi actualizată zilnic, datorită faptului că specialiștii vor avea acces prin intermediul cabinetelor on-line la crearea de evenimente, știri, plasarea instrumentelor pentru promovarea și prevenția în sănătate”, a explicat Lilia Onea, directoarea Centrului pentru Informare și Comunicare în Sănătate.

„Colaborarea moldo-estonă pe sectorul de sănătate este foarte intensă. Estonia reușește prin utilizarea e-instrumentelor să-și eficientizeze serviciile de sănătate, iar în sănătatea publică, acestea sunt cele mai cost-eficiente pentru promovarea modului sănătos de viață în rândurile populației”, a menționat Olga Goncearova, reprezentata Consulatului onorific al Estoniei în Republica Moldova.

Crearea portalului a fost precedată de studiul E-instrumente de prevenție în sănătate, care a relevat că în Moldova nu sunt e-instrumente dedicate prevenirii maladiilor nontransmisibile care să furnizeze informații autorizare de Agenția Națională pentru Sănătate Publică ori Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Portalul specializat pentru promovarea sănătății și prevenirea maladiilor nontransmisibile în Republica Moldova www.prosanatate.md este un produs elaborat în cadrul proiectului „Dezvoltarea e-instrumentelor de acces la informații în prevenirea maladiilor netransmisibile”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Estonia în cadrul Programului de cooperare pentru dezvoltare.