Portalul www.prosantate.md are un plan de dezvoltare și sustenabilitate

Portalul www.prosantate.md are un plan de dezvoltare și sustenabilitate elaborat de către specialiștii în promovarea sănătății care vor fi primii utilizatori autorizați ai platformei.

51 de specialiști în prevenția și promovarea sănătății din sectoarele de sănătate, educație, societate civilă, comunicare s-au întrunit, pe 29 octombrie 2018 pentru a elabora un plan comun de acțiuni, dedicat dezvoltării și sustenabilității portalului www.prosanatate.md, în cadrul trainingului „Dezvoltarea și sustenabilitatea portalului www.prosanatate.md” 

Planul va fi un document de lucru pentru administratorii și utilizatorii autorizați ai platformei în următorii doi ani. Acesta va include activități specifice pentru elaborarea conținutului, promovarea portalului și mentenanță, și va fi publicat pe portal în pagina instrumente.

În cadrul trainingului s-a convent la necesitatea consolidării capacităților de colaborare  a tuturor specialiștilor în promovarea sănătății pentru ca agenda în acest domeniu să devină comună și cunoscută oricui care este interesat în adoptarea modului sănătos de viață.

În același timp, participanții au optat că informația despre factorii de risc comportamentali, pe care îi va aborda la prima etapă portalul: consumul de alcool, tutun, alimentația nesănătoasă, să fie bazată pe dovezi, accesibilă, adică fără utilizarea terminilor specifici domeniului de prevenție în sănătate.

Specialiștii au recunoscut nevoia de a dezvolta platforma care să întrunească toată informația despre prevenirea bolilor netransmisibile în scopul eficientizării timpului în lucrul de prevenție cu populația.

„Este esențial să ne concertăm eforturile pe completarea portalului cu instrumente de lucru calitative, astfel ca platforma  să devină o sursă unificată de informații pentru specialiști în promovarea sănătății și o sursă autorizată de informații pentru populația care este interesată să adopte un stil de viață sănătos”, a concluzionat Aliona Serbulenco, Secretar de stat în promovarea sănătății al MSMPS.

Trainingul a fost precedat de studiul analiză a e-instrumentelor pentru promovarea sănătății din Estonia și Moldova și de etapa propriu-zisă de elaborare a portalului în cadrul proiectului „Dezvoltarea e-instrumentelor de acces la informații în prevenirea maladiilor netransmisibile”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Estonia în cadrul Programului de cooperare pentru dezvoltare.